Gerzson
-3 °C
3 °C

Lebukott az iraki James Bond

MTI
2003.07.10. 20:24
James Bond stílusában dolgozott a bukott bagdadi rezsim ügynöke, akit szerdán vettek őrizetbe Chicagóban, mert az Egyesült Államokba emigrált iraki ellenzékiek után kémkedett. A 60 éves lapkiadó, akinek arab nyelvű folyóirata havonta kétszer jelent meg Chicagóban, egyéb leleményes eszközök mellett olyan golyóstollat is használt, amelybe mikrofont és kamerát építettek.

A már régóta az Egyesült Államokban élő férfit 1998-ban szervezte be az iraki rezsim, hogy adatokat gyűjtsön az iraki emigránsokról. Többek között megkörnyékezte egy ellenzéki kedvesét is, akitől kicsalt egy listát az Egyesült Államokban élő más irakiak telefonszámaival - jelentette csütörtökön a dpa német hírügynökség.

Khaled Abdel-Latif Dumeisi nyomára egy dosszié vezetett, amelyre Szaddám Huszein iraki rendszerének végnapjaiban bukkantak Bagdadban. Az iratot amerikai illetékesek szerint az ellenzéki Iraki Nemzeti Kongresszus tagjai találták meg áprilisban egy olyan konspirációs lakásban, amelyet az iraki hírszerző szolgálat használt. A dossziét átadták a Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI).