Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Elhunyt a nürnbergi per fővádlója

MTI
2003.07.11. 07:37
Százegy éves korában meghalt Lord Hartley Shawcross, a nürnbergi per brit fővádlója.

Shawcrosst, Clement Attlee 1945-ben, közvetlenül az európai háborús győzelem után hatalomra került munkáspárti kormányának utolsóként elhunyt tagját tartja a brit szakirodalom Nürnberg leghatékonyabb, legönállóbb főügyészének a szövetséges hatalmak vádlói közül.

Shawcross, aki maga is Németországban született 1902-ben, és akit nem sokkal a nürnbergi per előtt emelt lovagi rangra VI. György király, már Sir Hartleyként ötórás vádbeszédben nyitotta meg a náci háborús főbűnösök perét.

A Labour színeiben 1945-ben parlamenti képviselővé választották, majd a következő évben főrendi rangra emelték, és pártelkötelezettség nélküli tagként elfoglalta helyét a Lordok Házában.

Élete alkonyáig kiállt a háborús főbűnösök nürnbergi mintájú felelősségre vonása mellett. Még 94 éves korában, 1996-ban is terjedelmes cikket közölt a konzervatív The Daily Telegraphban arról, hogy a balkáni háborús bűnösök elszámoltatására hivatott hágai nemzetközi törvényszék sikere milyen rendkívüli fontossággal bír a nemzetközi jog jövője szempontjából. Megállapította ugyanakkor azt is, hogy Hága kudarca a törvényesség katasztrófájával érne fel. Lord Shawcross úgy vélte, Hága a legfontosabb nemzetközi ítélő fórum Nürnberg óta. A nürnbergi per gyakran megkapta "a győztesek igazsága" megbélyegző kritikáját, s jóllehet ez az érv nyilvánvaló félreértelmezés, éppen e bírálat miatt alapvető fontosságú egy olyan állandó háborús törvényszék életre hívása, amelyben semleges bírák tevékenykednek saját akaratuk szerint - írta néhány éve a brit jogi szaktekintély.