Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Elegendő a fegyver Afganisztánban

MTI
2003.07.11. 13:50
Oroszország katonai eszközökkel segíti az afgán hadsereg újjászervezését, és részt kíván venni afgán katonatisztek képzésében is - hangzott el Szergej Ivanov orosz és Mohammed Kaszim Fahim afgán védelmi miniszter pénteki moszkvai megbeszélésén.

Ivanov beszámolója szerint Moszkva idén már 100 katonai teherautót küldött Kabulnak, és még az idén sor kerülhet repülőtéri berendezések, hírközlési eszközök és más, az infrastruktúra kiépítését segítő technika szállítására is.

Az afgán vezetés már korábban közölte, hogy elegendő - főleg szovjet - fegyverzettel rendelkezik, és a táliboktól is nagy mennyiséget zsákmányoltak, így nem kívánnak fegyvert vásárolni Oroszországtól.

Kabul leszögezte, hogy nem lehet szó orosz tanácsadók és kiképzők fogadásáról sem. Orosz katonai akadémiákon képeznének viszont szakembereket, döntően a hírközlés, illetve a hadtáp területén.

Ivanov megfogalmazása szerint taktikai kérdésekben inkább az orosz tiszteknek lenne mit tanulniuk a több évtizedes harctéri tapasztalattal rendelkező afgánoktól.

Afganisztánról szólva Fahim leszögezte, hogy országában soha nem volt olyan stabil a helyzet, mint ma, az elszigetelt katonai ellenállásokat módszeresen semlegesíti a hadsereg.