Gerzson
-3 °C
2 °C

Németország különleges felelősséggel tartozik a zsidóságért

MTI
2003.07.11. 14:43
Csaknem hat évtizeddel a holokauszt után pénteken szerződés lépett érvénybe a német szövetségi állam és a németországi zsidók viszonyáról.

A szerződést, amely a német állam és a Németországi Zsidók Központi Tanácsa (ZJD) között jött létre, Gerhard Schröder német kancellár és Paul Spiegel, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnöke írta alá még január 27-én, a holokauszt-emléknapon.

A megállapodást a német parlament alsóháza, a Bundestag június elején, a felsőház, a Bundesrat pedig pénteken hagyta jóvá, vita nélkül.

A szerződés preambuluma leszögezi, hogy a német nép különleges történelmi felelősséggel tartozik a németországi zsidók sorsáért.

A szerződés rendelkezései között szerepel, hogy a ZJD évi hárommillió eurót kap az államtól a németországi zsidó közösség kulturális és szociális céljainak megvalósítására, illetve a tanács integrációpolitikai munkájának támogatására.

A szerződés kiköti, hogy az állami támogatásból juttatni kell a Németországi Zsidók Központi Tanácsához nem tartozó tízezer németországi zsidónak is - jelentette a német dpa hírügynökség.