Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Bérelt gépen utaznak a magyar katonák Irakba

MTI
2003.07.12. 17:46
Bérelt AN-124-es szállító repülőgépekkel jut el Irakba a magyar szállítókontingens "szálláscsináló" csoportja - mondta Szenes Zoltán altábornagy az MTI-nek szombat délután.

A Magyar Honvédség vezérkari főnöke közölte: a szombati tárgyalásokon kiderült, hogy a kitelepülés mielőbbi megkezdése érdekében, jobb ha a HM nemzetközi szállítócégtől bérel repülőgépeket a célra. Elmondta: noha korábban úgy volt, hogy az amerikai légierő szállítja a magyar "szálláscsinálókat" a helyszínre, a szombaton azonban kiderült, hogy erre csak később kerülhetett volna sor. A szállítás költségeit az Egyesült Államok várhatóan kompenzálni fogja.

Szenes ismertetése szerint a mintegy 50 tagú csoportot, a tábor felépítéséhez szükséges felszereléseket tartalmazó 28 konténert, a csapat biztonságát szolgáló fegyvereket, valamint a két BTR-80-as páncélozott harci járművet július 17. és 21. között szállítják a taszári repülőtérről Irakba.

A "szálláscsinálók" hét fős előkészítő csoportja péntek óta Irakban tevékenykedik. A mintegy 300 tagú magyar kontingens fő erői a tervek szerint augusztus közepén utaznak Irakba.