Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Robbantás egy koszovói bíróságon

MTI
2003.07.17. 13:10
Kézigránát robbant az észak-koszovói Podujevo rendőrkapitányságnál csütörtökön, ahol több ezren tiltakoztak szerdán amiatt, hogy a pristinai kerületi bíróság elítélt négy egykori albán gerillát.

A belgrádi tömegtájékoztatás idézi Derek Chappelt, a koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) szóvivőjét, aki szerint a robbanásban senki sem sérült meg és anyagi kár sem keletkezett.

A rendőrségi épület mellett azonban találtak két másik robbanószerkezetet, amelyek nem léptek működésben.

A podujevói rendőrség épületénél több ezren tiltakoztak szerdán amiatt, hogy a pristinai kerületi bíróság aznap háborús bűncselekmények miatt összesen 45 évi börtönbüntetést szabott ki négy egykori albán gerillára.

Mind a négy elítélt az azóta megszüntetett Koszovói Felszabadítási Hadseregben UCK) harcoltak, s a koszovói válság idején Podujevóban és a környékén súlyos bűncselekményeket követtek el a Belgrádhoz hű koszovói albánok ellen.

A csütörtöki robbantás feltételezhetően kapcsolatba hozható a szerdai ítélettel. Chappel szerint a tettesek a támadást figyelmeztetésként szánták a rendőrségnek, amelyet így akarnak megfélemlíteni.