Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Annan: az USA felelős az iraki közigazgatás, biztonság és stabilitás megteremtéséért

MTI
2003.07.19. 11:08
Az irakiak nem kérnek a kívülállók által rájuk kényszerített demokráciából, és legfőbb bajuknak a törvényes rend hiányát tartják - állapítja meg a háború utáni Irakról szóló első átfogó jelentésében Kofi Annan ENSZ-főtitkár.

Annan jelentős szerepet irányzott elő az ENSZ-nek az iraki politikai átmenetben, az új bagdadi kormány megalakításában. Világossá tette azt is: e szerep nem tartalmazná azt, hogy a világszervezet vállalni szándékozná a felelősséget a törvényes rendért.

ENSZ-tisztviselőknek nyilatkozó irakiak "mély aggodalmukat hangoztatták az ingatag, egyesek szerint éppenséggel romló biztonsági helyzet miatt, különösen Bagdadban - olvasható a jelentésben.

A folytatódó fosztogatások és a szervezett szabotázsakciók "súlyosan fenyegetik az alapvető szolgáltatások helyreállítását".

A dokumentum az ENSZ tervezett feladatainak hosszú listáját tartalmazza, amelyek a gazdasági talpraállításától az emberiességi támogatáson át az iraki sajtó segítéséig és a választások előkészületeiig terjednének. Kofi Annan mindamellett megállapítja a jelentésben, hogy nem az ENSZ, hanem az amerikaiak vezette koalíció "felelős az iraki közigazgatásért, a biztonság és a stabilitás feltételeinek újbóli megteremtéséért".