Sára, Márió
2 °C
6 °C

Pokolgépes- és rakétatámadások Afganisztánban

MTI
2003.07.19. 13:13
Az Afganisztánban állomásozó koalíciós erők három katonája megsebesült egy gépkocsioszlop elleni pokolgépes merényletben az északkeleti országrészben, délen áldozatokat nem követelő rakétatámadás érte az amerikai erők kandahári és szpin-baldaki támaszpontját.

A három sebesült a bagrami támaszponton részesült orvosi ellátásban, állapotuk stabil - jelentette Douglas Lefforge alezredes, az amerikai hadsereg szóvivője. Elismerte, hogy a pokolgépes támadás felelőseit nem tudja megnevezni. A szóvivő nem hozta nyilvánosságra a sebesültek nemzetiségét, az AFP francia hírügynökség azonban úgy értesült, hogy amerikai katonákról van szó.

A rakétát egy Kandahártól 20 kilométernyire délkeletre fekvő faluból lőtték ki, ahol három embert letartóztatott az afgán rendőrség. A helyi tartományi biztonsági főnök a tálibokat vádolta a támadás elkövetésével.

Két rakéta ért földet péntek éjszaka a szpin-baldaki amerikai támaszpont közelében, a Pakisztánnal határos Kandahár tartományban. Emberéletben nem esett kár - jelentette az amerikai hadseregre hivatkozva a Reuters brit hírügynökség.

Az afgán rendőrség több házban razziát tartott a Kandahár tartománybeli Gorak körzetben és letartóztatott 12 tálib gyanúsítottat, köztük egy férfit, akinek állítólag köze van 5 rendőr - köztük a körzeti rendőrfőnök - szerdai meggyilkolásához. Az elfogott illető Ahtar Uzmani molla, volt tálib katonai vezető és Omar molla szoros szövetségese - közölte szombaton Kandahárban Mohammed Akram rendőrtábornok, részletekbe azonban nem bocsátkozott.