Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Sztrájk a Heathrow-n, törölt budapesti járatok

MTI
2003.07.19. 14:05
Szombaton folytatódott a British Airways földi kiszolgáló alkalmazottainak előző este kezdődött, előre be nem jelentett sztrájkja a londoni Heathrow repülőtér legnagyobb forgalmú terminálján, az 1-esen, arra kényszerítve a legnagyobb európai légitársaságot, hogy délutánig összes belföldi és európai járatát - köztük a budapestit - törölje.

Várakozó utasok a Heathrow repülőtéren
Fotó: EPA/Chris Young
A BA már péntek este is törölte 870-es számú budapesti járatát; a cég szombati tájékoztatójából az derült ki, hogy az aznap késő délelőtti, 868-as budapesti járat sem indult el.

A Heathrow 1-es terminálján, ahonnan a British Airways belső és európai járatai indulnak, a jegy- és a csomagkezelő alkalmazottak az ellen tiltakoznak, hogy a cég jövő keddtől olyan elektronikus be- és kiléptetési rendszert állít üzembe, amely alkalmas a munkahelyen eltöltött idő rögzítésére is.

A sztrájk péntek este kezdődött, és néhány óra alatt 15 ezer utas gyűlt össze a terminálon, kaotikus állapotokat teremtve.

A British Airways eredetileg azzal számolt, hogy a forgalom szombatra helyreáll, de a járatok indulását lehetetlenné tévő munkabeszüntetés szombaton is folytatódott, sőt bizonyos mértékig átterjedt a BA földrészközi járatait fogadó és indító 4-es terminálra is.

A BA szombat délután, londoni idő szerint 15 óráig minden belföldi és európai járatát törölte, és felhívta az utazókat, hogy ha ez előtti járatra van jegyük, el se induljanak a repülőtérre, mert akkor sem tudja őket más járatokra áttenni, ha délután valóban elindul a forgalom.

A szombat délben érvényben volt tájékoztatóban az aznap esti budapesti járat indulásra volt jelölve.