Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Phenjan újabb fegyvereket telepít

MTI
2003.07.19. 14:14
Észak-Korea újabb rakétákat állított hadrendbe, amelyek képesek elérni Japánt - közölte szombaton a dél-koreai védelmi minisztérium.

A szöuli minisztériumban azt is hozzátették, hogy Phenjan további tüzérségi eszközöket vont közelebb a félszigetet kettéválasztó demarkációs vonalhoz, az eddiginél is nagyobb tűzerőt helyezve a dél-koreai főváros elérhető közelségébe.

Észak-Korea az utóbbi időben ismét élesített hangnemén, visszautasította a meghívást egy július 27-i ünnepségre a koreai háború végét jelentő fegyverszünet 50. évfordulója alkalmából, és bírálta az amerikai védelmi tervekről szóló jelentéseket - jelentette az AP amerikai hírügynökség.

Washingtonban eközben amerikai tisztviselők azt közölték az odalátogató kínai külügyminiszter-helyettessel, hogy ideje már más országoknak is csatlakozniuk Kínához és az Egyesült Államokhoz a Phenjannal folytatott tárgyalásokon az atomenergia felhasználásáról. Taj Ping-kuo (Dai Bingguo), aki előzőleg Phenjanban járt, ismételten hangsúlyozta, hogy a problémákat tárgyalásos úton kell megoldani.

Az áprilisban Pekingben tartott első, eredménytelenül végződött észak-koreai-amerikai-kínai tárgyalások után Phenjan visszatért ahhoz a korábbi álláspontjához, hogy ragaszkodik az amerikaiakkal folytatandó kétoldalú tárgyalásokhoz.