Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Lebukott a Jézus-leleteket hamisító régiségkereskedő

MTI
2003.07.22. 21:32
Őrizetbe vettek Izraelben egy régiségkereskedőt, akit azzal gyanúsítanak, hogy hamis régészeti leleteket fabrikált, egyebek közt azt az osszáriumot (csontházat), amely a Krisztus létezését bizonyító első régészeti leletnek tűnt.

Oded Golan kereskedőt tel-avivi otthonában vették őrizetbe hétfőn az AP jelentése szerint. Kedden már bíróság elé is állították, ahol a rendőrség bemutatta a hamisítványok készítésére szolgáló eszközöket, amelyeket a lakásán foglaltak le. A férfi nevéhez fűződik két olyan hamis régiség is, amely megrengette a vallási és régészeti világot, köztük a "Jakab, József fia, Jézus testvére" feliratú mészkő csontház, amelyre sokan úgy tekintettek, mint Jézus Krisztus létezésének első régészeti bizonyítékára. Az Izraeli Régészeti Hatóság június 18-án jelentette be, hogy a rejtélyes körülmények között tavaly novemberben felbukkant osszárium hamisítvány.

Odad Golan hamisított egy cipődoboz nagyságú táblát is, amelyen a zsidó templom működtetésére vonatkozó felirat volt vésve. A "Józsue-táblaként" híressé vált állelet a templommal kapcsolatos bibliai szövegek nagyon kevés tárgyi bizonyítékainak egyike lett volna.