Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Aláírásgyűjtés a kettős állampolgárságért a Vajdaságban

Népszabadság
2003.07.23. 10:39
A vajdasági magyarok körében aláírásgyűjtés kezdődött a kettős állampolgárságért, s a délvidéki magyar pártok tegnap megállapodtak abban, hogy e cél érdekében közösen levélben fordulnak Medgyessy Péter miniszterelnökhöz.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) javaslatára a délvidéki magyar pártok képviselői kedden Temerinben egyeztettek a kettős állampolgárság elnyeréséhez szükséges jövőbeni teendők megtételéről. Ágoston András, az VMDP elnöke szerint a délvidéki magyarok számára a kettős állampolgárság elsősorban a szabad mozgás lehetőséget jelentené. A pártelnök egy felmérésre hivatkozva azt állította, hogy a kettős állampolgárság bevezetése nem szívná el a magyarokat a Vajdaságból, mert a megkérdezett délvidéki magyarok kevesebb, mint öt százaléka akar áttelepülni az anyaországba.

A találkozóval egy időben a VMDP a Kereszténydemokrata Európa Mozgalommal (KEM) és a Vajdasági Magyar Polgári Mozgalommal (VMPM) együtt több vajdasági városban aláírásgyűjtést kezdett a kettős állampolgárság elismeréséért.