Piroska
-1 °C
5 °C

Parlamenti konfliktus az Irakba küldendő csapatok miatt Japánban

MTI
2003.07.25. 08:42
A japán parlament ellenzéki képviselői bizalmatlansági indítványt nyújtottak be pénteken Koidzumi Dzsunicsiro miniszterelnök ellen, hogy késleltessék a japán katonák Irakba küldéséről szóló törvény elfogadását.

Szinte biztosra vehető, hogy a parlament elveti a bizalmatlansági indítványt, hiszen a három pártból álló kormánykoalíciónak többsége van a törvényhozás mindkét házában - írta jelentésében az amerikai AP hírügynökség.

Az ellenzék nem is arra számít, hogy megbuktathatja a kormányfőt. Azt reméli, hogy húzhatja így az időt, s a törvényhozóknak nem marad idejük az iraki stabilizációban való japán katonai részvételről szóló törvény elfogadására a jövő hét végéig, amikor is véget ér a parlament jelenlegi ülésszaka.

A kormány azt tervezi, hogy a japán alakulatok nem harci jellegű bevetésekben vennének részt Irakban. Sajtójelentések szerint mintegy ezer műszaki, építő és szállító katonát irányítanak az arab országba az amerikai vezetésű koalíciós erők támogatása céljából.

Az ellenzék szerint a küldetés még így is sérthetné az ország békealkotmányát, és veszélyekbe sodorhatná az Irakba vezénylendő japán katonákat.