Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Először jár Mahmúd Abbász Washingtonban

2003.07.25. 10:06
A Jordán folyó nyugati partján Izrael által tervezett kerítés létesítése ellen kezdett kampányt csütörtökön Washingtonban Mahmúd Abbász palesztin miniszterelnök, akinek látogatását történelminek minősítik az Egyesült Államokban.

A néhány hónapja kinevezett kormányfőt - egyben az első palesztin vezetőt - pénteken fogadja George Bush elnök, aki nagy reményeket fűz Abbász tevékenységéhez a Washington által erősen szorgalmazott, útiterv néven ismert békekezdeményezés megvalósítása szempontjából.

A palesztin parlament épp Abbász indulásának előestéjén jelentette be, hogy hazatérte után bizalmi szavazást tart a kormányfő sorsáról.

Ami egyben azt jelenti, hogy Mahmúd Abbásznak valami eredményt az Egyesült Államokban mindenképp el kell érnie.

Abbász megismételte az útiterv megvalósításával kapcsolatos korábbi feltételeit is, nevezetesen, hogy Izraelnek folytatnia kell a palesztin területekről való kivonulást, szabadon kell engednie a bebörtönzött palesztin foglyokat és fel kell hagynia a zsidó telepek létesítésével.

Washingtonban arra számítanak, hogy ugyanezek a kérdések kerülnek napirendre Abbász pénteki találkozóin George Bush elnökkel és Colin Powell külügyminiszterrel. Az amerikai vezetők egyébként minderről néhány nap múlva Ariel Saronnal is tárgyalnak, az izraeli miniszterelnök ugyanis jövő kedden lesz Washington vendége.