Gusztáv
-4 °C
1 °C

Agresszív antiszemita levelek Oroszországban

MTI
2003.07.25. 13:08
Zsidó politikusokat és közéleti személyiségeket fenyegetett meg antiszemita tartalmú levelekben egy magát Pravoszláv Harci Testvériségnek nevező szervezet az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi területen.

Erről a Kalinyingrád megyei duma egyik képviselője, Szolomon Ginzburg, a liberális Jobboldali Erők Szövetségének tagja számolt be a napokban a NEWSru.com orosz internetes újságnak.

Az említett szervezet "Gyengéd javaslat a Kalinyingrád megyei zsidóknak és cinkosaiknak" című levelében Vlagyimir Jegorov megyei kormányzót, Vlagyimir Nyikityint, a megyei duma elnökét, valamint több más képviselőt és tisztségviselőt, politikust és üzletembert "a hatalom nagybani és kicsiben történő kiárusításával", "hatalomátvétellel" vádol meg a Lengyelország és Litvánia közé ékelődött térségben.

Ginzburg elmondta, hogy a neki küldött levelet a megyei dumába postázták, és tudomása szerint az általa említett személyek is hasonló levelet kaptak.

A Pravoszláv Harci Testvériség ultimátumot intézett a címzettekhez: 2003 szeptemberéig önszántukból távozzanak a hatalomból, "ellenkező esetben a szervezet A alegységét utasítani fogják a zsidó nemzetiségű személyek és cinkosaik fizikai megsemmisítésére".

A kalinyingrádi képviselő elmondta, hogy 2001 tavasza óta ez az ötödik antiszemita hullám a térségben.

A korábbi falfirkák és levelek azonban nem voltak ilyen felháborítóan gorombák és agresszívak, s csak egyes közéleti szereplőkkel voltak kapcsolatosak.