Piroska
-2 °C
5 °C

Elítélték a cseecsen lányt meggyilkoló orosz katonát

MTI
2003.07.25. 13:55
Tíz év szigorított fegyházbüntetésre ítélte egy 18 éves csecsen lány meggyilkolásáért Jurij Budanov ezredest pénteken az észak-kaukázusi körzet Rosztov-na-Donu városban ülésező katonai bírósága.

A mindhárom vádpontban, szolgálati hatáskör túllépésében, emberrablásban és szándékos emberölésben bűnösnek ítélt Budanovot - az Oroszország-szerte nagy érdeklődéssel kísért, három és fél éve húzódó per végén - megfosztották tiszti rangjától és állami kitüntetéseitől is.

A nyomozás során megállapították: Jurij Budanov 2000. március 26-án éjjel, az akkor Csecsenföldön állomásozó 160. harckocsiezred parancsnokaként Tangi faluból saját egységéhez vitte Elza Kungajevát, akit a szakadárok orvlövészének vélt. Kivallatta, megfojtotta, majd a holttestet katonáival elásatta.

Tavaly decemberben az észak-kaukázusi körzet katonai bírósága egy pszichológiai-pszichiátriai szakértői vélemény alapján - amely szerint Budanov nem volt beszámítható állapotban a tett elkövetésekor - felmentette a büntetőjogi felelősség alól.

Idén februárban azonban az orosz legfelsőbb bíróság katonai kollégiuma megsemmisítette ezt a döntést, és az ügyet visszautalta a körzeti bírósághoz. Az újratárgyaláson Kungajevát nem orvlövészként kezelték, ezt nem sikerült bizonyítani, hanem egyszerű csecsen nőként.

Az államügyész 12 évi börtönbüntetés kiszabását kérte, a csecsen lány szülei azonban ezt kevésnek találták, és életfogytiglani szabadságvesztést követeltek.

Budanov a hét közepén az utolsó szó jogán annyit mondott, hogy ő orosz katona, aki 20 éven át védte hazáját.