Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Éhségsztrájkba kezdett 310 afgán család Belgiumban

MTI
2003.07.29. 16:05
Patrick Dewael belga belügyminiszter kedden kijelentette, hogy a kormány nem enged a menekült jogállásért éhségsztrájkot folytató afgánok zsarolásának.

A brüsszeli belvárosban levő Szent Kereszt templomba épp egy hete vette be magát 310 afgán család, és éhségsztrájkot kezdtek, hogy valamennyien megkapják a menedékjogot. Szóvivőjük szerint hazájukban olyan rossz a helyzet, hogy biztos halál vár rájuk.

Dewael a képviselőház igazságügyi bizottságának ülésén kifejtette, szó sem lehet arról, hogy a több száz éhségsztrájkoló afgán kollektív menedékjogot kapjon.

Egy ország nehéz életkörülményei még adnak jogot a politikai menedékjogra - mondta a miniszter. Kifejtette, hogy különbséget kell tenni azonban a nemzetközi oltalomra és a humanitárius segélyre való rászorultság között.

Az Európai Unió nemrég írt alá megállapodást a Nemzetközi Migrációs Szervezettel a hazatérést és visszailleszkedést elősegítő programokról, aminek alapján Nagy-Britannia és Franciaország már megkezdte az afgánok hazatoloncolását.

Belgium a maga részéről ezer afgánnak ajánlotta fel anyagi és szakképzési segítségét a hazatelepüléshez.

A belga belügyminiszter emlékeztette a képviselőket, hogy a hatóságok máris több hónapos haladékot adtak az afgán családoknak a hazatérésre, azon kívül 600 afgánnak még van módja fellebbezni a kiutasítási döntéssel szemben.

A belga vöröskereszt a leginkább legyengültek közül már többet kórházba szállított, ahol felerősítették őket, de visszatérve tovább éheznek.

A vöröskereszt szóvivője szerint az afgánok most már az ivást is beszüntették, s így állapotuk napok alatt bírhatatlanná válik.

A közeli iskolában megnyitottak számukra 6 mellékhelyiséget, de csak a gyerekek veszik igénybe, a felnőttek azt is megtagadják, nem mozdulnak ki a templomból.

Jónéhány már mozogni és beszélni sem tud, annyira legyengült az éhezéstől.