Klaudia
-3 °C
3 °C

Mégis folyhat vizsgálat Berlusconi ellen

MTI
2003.07.29. 16:38
Gianfranco Fini olasz miniszterelnök-helyettes megelőzni készül a kormányválságot.

Az esti órákban bejelenti a szenátusban, hogy az illetékes ügyészek folytathatják a Silvio Berlusconi miniszterelnök elleni adócsalási vizsgálatot.

A miniszterelnök-helyettes - aki egyben a Nemzeti Szövetség (AN) főtitkára is - közvetítő szerepet játszott abban, hogy a kormánypártok szövetségén, a Szabadságjogok Házán (CDL) belül ne kerüljön sor kenyértörésre.

A kereszténydemokraták (UDC) ugyanis szakítással fenyegetőztek arra az esetre, ha Roberto Castelli igazságügyi miniszter nem vonja vissza múlt heti rendeletét, amellyel leállíttatta az ügyészi vizsgálatokat Silvio Berlusconi egyik adócsalási ügyében.

Berlusconi cége, a Fininvest ugyanis 1994 és 1996 között állítólag külföldi, főleg svájci off-shore cégek bevonásával számos filmre vásárolta fel a televíziós és mediajogokat amerikai filmcégeknél.

Ezek a jogok később Berlusconi média- és reklámcégénél, a Mediasetnél kötöttek ki. Két olasz ügyész az Egyesült Államoktól és Svájctól kért jogi segítséget a részletek tisztázásához.

Az igazságügyi tárca irányítója a parlament által június 20-án elfogadott mentelmi törvényre hivatkozva azonban leállíttatta az egész procedúrát.

Nemcsak a balkozép ellenzék, hanem a kormánypárti erők egy része is ellenezte ezt a lépést, hangoztatva, hogy Castelli önkényesen és tévesen értelmezi a törvényt. mivel az nem vonatkozik a pereket megelőző vizsgálatokra.

A balközép ellenzék legnagyobb pártja, a Balodali Demokraták (DS) bizalmatlansági indítványt nyújtottak be az igazságügyi miniszter ellen, erről kezdődik meg a vita kedden délután a szenátusban.

Állítólag maga Silvio Berlusconi igyekezett elsimítani a koalíción belüli ellentéteket.