Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Oroszország fenntartja diplomáciai kapcsolatát a megszállt Irakkal is

MTI
2003.07.29. 16:39
Oroszország továbbra is fenntartja a diplomáciai kapcsolatokat Irakkal, az ország megszállása ellenére - közölte az orosz külügyminisztérium kedden.

Amennyiben Irak jelenlegi megszállása nincs hatással az iraki állam létezésére, az Oroszország és Irak közötti diplomáciai kapcsolatok nem szakadnak meg - foglalt állást a moszkvai külügyi tárca.

E tekintetben a diplomáciai kapcsolatokat szabályozó 1961-es bécsi konvenció az irányadó, amely szerint diplomáciai kapcsolatot nem rezsimek, hanem államok létesítenek.

Az orosz diplomácia - az ITAR-TASZSZ-hoz eljuttatott közleményében - hangsúlyozta: a bagdadi orosz nagykövetség csak a törvényesen megalakult, nemzetközileg elismert iraki kormány létrehozása után újítja fel teljes értékű diplomáciai tevékenységét.

A moszkvai iraki nagykövetség összetételébe a külügyminisztérium nem kíván beleszólni, azt Moszkva szerint Bagdadnak kell áttekintenie.

Oroszország és Irak az 1940-es években létesített egymással diplomáciai kapcsolatokat, és Moszkva az eltelt évtizedek alatt különböző, egymást váltó kormányokkal és rezsimekkel tartotta fenn a párbeszédet.