Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Állandó lakos státuszt kaptak a fekete zsidók

MTI
2003.07.29. 18:25
Állandó lakos státust adományozott az izraeli belügyminisztérium a magukat Biblia-korabeli elveszett zsidó törzsek leszármazottainak tartó úgynevezett fekete zsidóknak, akik 34 éve küzdenek jogaik elismertetéséért.

Az intézkedést az izraeli belügyi tárca szóvivője jelentette be kedden.

Az afrikai izraeliták néven is ismert, 1969-ben 39 egyesült államokbeli születésű fekete zsidó által alapított szekta tagjait eddig csak ideiglenes izraeli lakosokként ismerték el.

A mostani döntés révén a Dimona városában élő mintegy 2500 fekete zsidó ezentúl azonban katonai szolgálatot teljesíthet az izraeli hadseregben, és részt vehet a helyhatósági választásokon is.

Az izraeli jogszabályok szerint az állandó lakosok öt év után folyamodhatnak állampolgárságért.

Az úgynevezett hazatérési törvény szerint azoknak a személyeknek a kérvényét, akiket a rabbinusi törvények alapján zsidóknak ismernek el, azonnal felterjeszthetik jóváhagyásra.

A hazatérési törvény azonban nem vonatkozik az ideiglenes lakosokra. Az izraeli rabbinátus nem ismeri el zsidónak a szekta tagjait, akik a szigorú értelemben vett kibuc szabályait követik és az ótestamentumi erkölcsöket vallják magukénak - így például a többnejűséget is gyakorolják.

Az izraeli hatóságok a múlt század 70-es éveiben illegális lakosoknak minősítették és kiutasították a szekta néhány tagját, mindazonáltal óvakodtak a velük szembeni széles körű fellépéstől, attól tartva, hogy Izraelt faji megkülönböztetés miatt nemzetközi bírálatok érik.

A 90-es években az ultra-ortodox vallási pártok által jelölt belügyminiszterek egyre halogatták a fekete zsidók helyzetének rendezését célzó kormánykezdeményezés végrehajtását.

Avraham Poraz jelenlegi belügyminiszter viszont - aki a világi beállítottságú Sinui párt tagja - ígéretet tett az izraeli honosítási törvények liberalizálására.