Kornélia
-1 °C
15 °C

Örményország: elnöki kegyelem halálraítélteknek

MTI
2003.08.01. 19:24
Elnöki kegyelemben részesítette pénteken Robert Kocsarján örmény államfő a kaukázusi országban halálra ítélt összes személyt, életfogytig tartó szabadságvesztésre enyhítve a 42 elítéltre korábban kiszabott büntetést. Az intézkedés a jereváni elnöki hivatal sajtóosztálya szerint összhangban áll azzal, hogy Örményország vállalta a halálbüntetés eltörlését, amikor az Európa Tanács tagjává vált.

Az örmény parlament ennek megfelelően áprilisban, az új büntető törvénykönyv elfogadásakor törölte is az ország jogrendjéből a halálbüntetést. A törvényhozás később azonban elfogadott egy olyan törvénymódosítást, amelynek értelmében Örményországban továbbra is kiszabható halálbüntetés terrorizmusért, különösen súlyos, illetve kiskorúak sérelmére elkövetett bűncselekményekért elítélt személyekre, ha e bűncselekményeket még az új büntető törvénykönyv elfogadása előtt követték el. Az új örmény büntető törvénykönyv pénteken lépett hatályba - jegyezte meg az AFP hírügynökség.

A halálbüntetés eltörlését övező örményországi politikai vitáknak különös jelentőséget kölcsönzött, hogy a kaukázusi országban 2001 óta bírósági eljárás folyik hat személy ellen, akik 1999-ben terrorakciót hajtottak végre az örmény parlamentben. A fegyveres támadók megölték a jereváni törvényhozás elnökét és két helyettesét, az ország miniszterelnökét és három parlamenti képviselőt - fűzte hozzá az ITAR-TASZSZ hírügynökség.