Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Washington mégis szóba áll Phenjannal?

MTI
2003.08.02. 18:21
Az Egyesült Államok beleegyezett abba, hogy az észak-koreai nukleáris programról szeptemberre tervezett többoldalú tárgyalások keretében kétoldalú megbeszéléseket folytasson Phenjan képviselőivel.

Minderről amerikai és kínai forrásokra hivatkozva a The Washington Post számolt be szombati számában, rámutatva: az Egyesült Államok eddigi álláspontjában jelentős változásra utaló engedményt Kína kérte, s ez tette lehetővé, hogy Észak-Korea beleegyezett a többoldalú tárgyalásokba. Washington - mint a lap emlékeztet - mindeddig határozottan elutasította, hogy kétoldalú párbeszédet folytasson Phenjannal, hangoztatva egyebek között, hogy ez azt a látszatot keltené, mintha engedne az "atomzsarolásnak".

A kulisszák mögött született alkura utalhat ugyanakkor, hogy a The Washington Post idézte az észak-koreai külügyminisztérium közleményét, amely szerint az Egyesült Államok egy harmadik félen, valószínűleg Kínán keresztül értesítette Phenjant arról: a tervezett többoldalú tárgyalások keretében kétoldalú amerikai-észak-koreai megbeszélésekre kerülhet sor.