Kinga, Kincső
15 °C
31 °C

Újabb merénylet várható Szingapúrban

MTI
2003.08.03. 13:56
A szingapúri kormány szerint az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló Jemaah Islamiyah szélsőséges iszlám szervezet - bár a szingapúri tagjainak zömét már őrizetbe vették - újabb merényleteket tervez.

Fathur Roman al-Ghozi, a Jemaah Islamiyah bombaszakértőjét azzal vádolják, hogy - miután júliusban megszökött egy Fülöp-szigeteki börtönből - több mint egy tonna robbanóanyagot vásárolt, amellyel a szingapúri amerikai nagykövetség, amerikai haditengerészeti létesítmények és más nyugati célpontok megsemmisítésére készül.

A Jemaah Islamiyah arra törekszik, hogy a terrorcselekményekkel teremtse meg a délkelet-ázsiai térségben egy nagy iszlám állam létrehozásának hátterét. Ez az iszlám állam magában foglalná Malajziát, Indonéziát (amely már most is a világ legnagyobb muzulmán lakosságú országa), a Brunei szultánságot, Szingapúrt és a többségében muzulmán lakosságú Fülöp-szigeteket.

Az ENSZ tavaly októberben e csoportot is felvette az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatban álló szervezetek feketelistájára. Szingapúrban a szélsőséges csoport több mint 30 tagját vették őrizetbe 2001 óta.