Boglárka
22 °C
35 °C

Az ETA robbantással fenyegeti a turistákat

MTI
2003.08.03. 15:05
A Baszk Haza és Haladás (ETA) fegyveres szakadár csoport vasárnap bejelentette: gazdasági és idegenforgalmi célpontok elleni csapásokra készül Spanyolországban, és óva intette a turistákat az ottani nyaralástól.

"Idén az ETA még egyszer keményen lecsap a spanyol idegenforgalmi ágazatra, és nem tudja szavatolni a háborús övezetbe belépők biztonságát" - olvasható az ETA közleményében, amely a Gara című baszk nacionalista újságban jelent meg. A közleményben a szakadár csoport nyolc merénylet elkövetését vállalta magára a június 14. és július 22. közötti időszakra vonatkozóan, beleértve a népszerű turistaparadicsomok, Benidorm és Alicante szállodáiban elkövetett két robbantást is, amelyben 13 ember sebesült meg, köztük egy holland és egy német diák, két svéd és egy brit állampolgár.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által terrorszervezetnek bélyegzett ETA tavaly utazásszervezőkhöz, újságokhoz és nagykövetségekhez küldött levelében figyelmeztetett arra, hogy üdülőhelyeket és idegenforgalmi érdekeltségeket vesz célba.

A csoport több mint 840 ember életét oltotta ki azóta, hogy 1968-ban véres hadjáratot indított egy független baszk állam megteremtéséért Spanyolország északi és Franciaország délnyugati részén.