Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Elindult Irakba a lengyel kontingens

MTI
2003.08.05. 17:01
A mintegy 2400 fős lengyel békefenntartó kontingens első csoportja elutazott kedden a goleniówi katonai repülőtérről Irakba. A teljes kontingens átszállítása augusztus 11-ig befejeződik, de az utazási időpontokat és a csapatlétszámokat biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra, idézte Eugeniusz Mleczakot, a lengyel védelmi minisztérium szóvivőjét az Itar-TASZSZ orosz hírügynökség.

Mintegy 250 fős lengyel parancsnoki állomány már Irakban van, és a kontingens fogadására készül. A lengyel alakulat lesz a magja annak a 9000 fős, 22 nemzet katonáiból álló nemzetközi békefenntartó erőnek, amely az úgynevezett lengyel zónát fogja ellenőrizni. A lengyel kontingens szeptember elsejétől veszi át a középső-dél-iraki zóna katonai irányítását.

A lengyel katonák először Kuvaitba érkeznek, ahol hozzászoknak a sajátos éghajlati viszonyokhoz, aztán elfoglalják iraki posztjaikat. A lengyel és amerikai tisztségviselők még júliusban állapodtak meg arról, hogy az Egyesült Államok biztosítja a légi szállítást, a katonai táborokat, az orvosi ellátást és az élelmezést.