Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Ultimátum az algériai túszejtőknek

MTI
2003.08.06. 17:41
Ultimátumot intéztek a mali hatóságok ahhoz a muzulmán szélsőséges szervezethez, amelynek a tagjai tizennégy nyugat-európai turistát tartanak fogva az afrikai országban.

Az Ima és Harc Szalafista Csoport (GSPC) február végén és március elején rabolt el 32 nyugat-európai turistát a Szaharában, Algéria déli részén. Májusban algériai katonák egy rajtaütés során a foglyok közül tizenhetet kiszabadítottak. A túszok egyike - egy 46 éves német nő - belehalt a sivatagi megpróbáltatásokba. A tíz német, négy svájci és egy holland turistát fogvatartóik július utolsó napjaiban az Algériával szomszédos Mali északi részébe hurcolták magukkal.

A szélsőségesekhez intézett felhívásról az El-Vatan című algériai napilap adott hírt szerdai számában. Az ultimátum értelmében a túszejtőknek két napjuk van arra, hogy a foglyok közül szabadon engedjék az időseket és a betegeket. Ellenkező esetben fegyverrel lépnek fel ellenük. Az újság Maliban tartózkodó tudósítója biztonsági forrásokból úgy értesült: a tizennégy túsz közül hat nem egészséges.

Az emberrablókkal tárgyaló mali illetékesek az újságírónak elmondták: a turistákat több kisebb csoportra osztva tartják fogva.

A német, a svájci és a holland hatóságok képviselői több mint egy hete Maliban próbálják elérni a túszok kiszabadulását.

Szerdára virradóra Mali fővárosába érkezett Iyad Ag Agaly, akit a túszejtőkkel folytatandó tárgyalásokkal bíztak meg. A megbízott megbeszéléseket folytat a mali hatóságokkal és német diplomatákkal - jelentette az AFP francia hírügynökség.