Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Halálra ítélték a bali merénylet részvevőjét

Index
2003.08.07. 10:56
Egy indonéz bíróság meghozta az első, halálos ítéletet a tavaly Bali szigetén elkövetett, több mint kétszáz halálos áldozatot követelő robbantás ügyében.

A vádlott, egy 40 éves jávai műszerész mosolyogva fogadta a csütörtökön kimondott ítéletet, amelyet újabbak fognak követni, mivel a főleg külföldi turistákat elpusztító robbantásban való részvétel miatt szélsőséges muzulmánok egész csoportját állították bíróság elé az indonéz hatóságok.

Jemmah Islamiyah nevű muzulmán terrorszervezet szerdán robbantott legutóbb, akkor tizennégyen vesztették életüket a dzsakartai robbantásban.

A szervezet egyik aktivistája a Straits Times című indonéz lapnak elmondta, a robbantás üzenet volt Megawati Sukarnoputri elnök asszonynak, amit úgy kell értelmezni, hogy ha a kivégzést végrehajtják, újabb merényletekre készülhet fel a térség a szervezet részéről.

A 2002 októberében elkövetett kétszázkét halálos áldozattal és háromszáz sebesülttel járó merénylet áldozatai elsősorban ausztrál turisták voltak. A robbantáshoz egy furgont használtak, ami egy szórakozóhely előtt repült a levegőbe.