Oszkár
20 °C
29 °C

Rakétát csempészett egy brit állampolgár

MTI
2003.08.13. 00:58
Repülőgépek lelövésére alkalmas föld-levegő rakéta csempészésének vádjával őrizetbe vett az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal kedden a New Jersey államban lévő Newarkban egy brit állampolgárságú férfit.

Az amerikai televíziós állomások kedden este kormányforrásokra hivatkozva jelentették, hogy az őrizetbe vételre néhány órával korábban került sor, s a hetek óta tartó nyomozásban az FBI mellett a brit és az orosz hírszerzés is részt vett. A brit férfit azzal vádolják, hogy egy orosz gyártmányú, SAM-7-es típusú, vállról indítható föld-levegő rakétát csempészett az országba, és a televíziós híradások szerint terroristagyanús személyeknek akarta eladni azt.

Az FBI egyelőre semmifajta hivatalos közleményt nem hozott nyilvánosságra, annyi azonban kiszivárgott, hogy rövid időn belül további őrizetbe vételek várhatók.

A 2001 szeptember 11-i terrortámadások óta az Egyesült Államokban fokozott készültség van életben az esetleges terrorcselekmények elhárítására. Az elmúlt hetekben jelentős mértékben erősödött az aggodalom amiatt, hogy hírszerzői értesülések szerint az al-Kaida és más terrorszervezetek újabb támadásokra, egyebek között repülőgép-eltérítésekre készülnek.