Gusztáv
-4 °C
1 °C

Bezáratott ellenzéki irodák: Irán elégedett

MTI
2003.08.17. 12:23
Az iráni vezetés vasárnap melegen üdvözölte, hogy az amerikai külügyminisztérium bezáratta a Modzsahedin Halk és az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsa nevű iráni ellenzéki szervezetek egyesült államokbeli irodáit.

Colin Powell, az amerikai diplomácia vezetője pénteken írta alá a rendeletet az irodák bezáratásáról és egyben elrendelte a két szervezet csaknem 100 millió dollárt kitevő betéteinek befagyasztását is. Kamal Harazi iráni külügyminiszter vasárnap pozitív lépésként üdvözölte a washingtoni döntéseket és leszögezte, hogy azok megfelelnek az amerikai kötelezettségvállalásnak a nemzetközi politikai életben.

Kamal Harazi kijelentette azt is, hogy az Egyesült Államoknak már korábban fel kellett volna lépnie az ellenzéki szervezetekkel szemben, miután azok hosszabb ideje szerepeltek a terrorista szervezeteknek a külügyminisztérium által összeállított jegyzékében. A Modzsahedin Halk főként Szaddám Huszein tavasszal megbuktatott iraki elnök rendszerének támogatását élvezte.

Az Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsának washingtoni képviselője elítélte a szervezettel szemben hozott amerikai lépéseket és annak a véleményének adott hangot, hogy az amerikai kormány döntése Teherán követelésére született.