Oszkár
20 °C
29 °C

Újabb tanút hallgatnak ki Milosevic perében

MTI
2003.08.25. 17:13
A hágai Nemzetközi Törvényszéken hétfőn a srebrenicai vérengzések egyik résztvevőjének a meghallgatásával folytatódott Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök perének tárgyalása.

Az 1992-95-ös boszniai háborúval kapcsolatban Milosevic, aki akkoriban szerb elnök volt, kezdettől fogva azt hangoztatta, hogy Szerbia nem vett részt ebben a konfliktusban, neki magának pedig nem volt befolyása az ottani fejleményekre

Erdemovic azonban vallomásában elmondta, hogy egységének több tucat tagja Szerbiában kapott katonai kiképzést, emellett a Boszniában harcoló szerb alakulatok fegyvereket és egyenruhákat is kaptak Szerbiából.

A horvát nemzetiségű Drazen Erdemovic a boszniai szerb erők katonájaként 1995 nyarán Srebrenica közelében egységével együtt részt vett több száz boszniai muzulmán kivégzésében.

Ezért a hágai törvényszék még 1998-ban ötéves börtönbüntetést szabott ki rá, amelyet le is töltött. Erdemovic ahhoz a kisebbséghez tartozik, akik elismerték tettüket a tárgyalásokon, ezért is hallgatták ki Milosevic perében.