Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Kárpátalja: Nem szűnik meg a magyar iskola Huszton

MTI
2003.08.27. 15:46
Huszton a második világháború után megszüntették a magyar nyelvű oktatást, ám tíz évvel ezelőtt a helyi magyarok összefogásának köszönhetően sikerült ismét magyar iskolát nyitni. A tanintézet céljaira egy romos épületet állítottak helyre a magyar szülők saját erőből. Évtizedes fennállása alatt az iskola semmilyen állami, önkormányzati támogatásban nem részesült, felszereléséhez anyaországi szervezetek, a Határon Túli Magyarok Hivatala, a kárpátaljai római katolikus egyház és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) járult hozzá. Sőt hónapokig a KMPSZ folyósította a tanintézet felső tagozatos pedagógusainak a fizetését is.

Az amúgy is komoly gondokkal küszködő huszti magyar iskola léte azután került veszélybe, hogy a radikális ukrán nacionalista nézeteket valló Mihajlo Dzsanda lett a kisváros polgármestere. Az elöljáró azzal az indokkal akarta felszámolni a magyar tannyelvű oktatási intézményt, hogy annak anyagi-műszaki bázisa nem minden tekintetben felel meg az ukrán oktatási törvény előírásainak. Intézkedései nyomán perek végeláthatatlan sorozata kezdődött a polgármesteri hivatal és a szülői közösség között. A huszti magyar iskola ügyét felkarolta mindegyik kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke a bírósági tárgyalást követően az MTI-nek nyilatkozva jelentősnek, a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás ügyét előrevivőnek nevezte a fellebbviteli bíróság szerdai döntését. Mint mondta, ezzel lehetővé válik több mint száz huszti magyar gyermek anyanyelven való tanulása, ahogyan azt egyébként Ukrajna alkotmánya is szavatolja.