Oszkár
20 °C
29 °C

Robbanások rázták meg Szkopjét

MTI
2003.08.29. 11:05
Három robbanás is történt gyors egymásutánban csütörtök éjjel a macedón fővárosban, Szkopjéban. Mint a rendőrség szóvivője az AFP-nek pénteken elmondta, az első robbanás, amelynek eredete ismeretlen, egy kormányépület előtt következett be, a második egy laktanya előtt, ahol egy katona könnyebben megsérült, a harmadik pedig az igazságügy-minisztérium előtt. A laktanyánál egy rakétát lőttek ki egy mozgó gépkocsiból.

A robbantásokkal összefügghet, hogy éppen ezekben a napokban indított akciót a macedón rendőrség a Szkopje közelében lévő Aracinovo falu körül, hogy megtalálják annak a két rendőrnek az elrablóit, akik szerdán estek ismeretlenek fogságába, de a hatóságok még aznap este kiszabadították őket. Az emberrablás feltételezett szervezője Avdil Jakupi, az albán szakadárok egykori parancsnoka, akiknek egységei még 2001-ben harcot indítottak a kormány ellen. Jakupi és fegyveresei, az Albán Nemzeti Hadsereg (ANA) központja az albán Aracinovo faluban van, amely ellenőrzése alatt tartja a szkopjei repülőtérhez vezető utat. Az ANA-t, amely több, halálos áldozatokkal járó támadást követett el Koszovóban és Macedóniában, a koszovói ENSZ-misszió terrorszervezetnek minősítette.

A dpa német hírügynökség a szkopjei robbantásokról szóló hírében megjegyezte, hogy a macedóniai Ohridban épp most zajlik a Civilizációk párbeszéde című nemzetközi tanácskozás, amelyen nyolc közép-, illetve délkelet-európai államfő vesz részt.