Jolán
2 °C
4 °C

Az oroszok vízum nélkül utaznának az EU-ba

MTI
2003.09.01. 17:03
Oroszország abban érdekelt, hogy állampolgárai a jövőben vízummentesen utazhassanak be az Európai Unió országaiba - mondta Igor Ivanov orosz külügyminiszter hétfőn a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében a tanévnyitón. Ivanov úgy fogalmazott: a mostani diákok nagy része már csak hallomásból ismeri a vasfüggöny korszakát, s nem szabad megengedni, hogy az európai házat együtt építő jövőbeni nemzedékek útjába újabb függöny emelkedjen, legyen szó akár a "vízumfüggönyről". Az orosz diplomácia vezetője azt mondta, hogy országa a közeljövőben nem kíván foglalkozni az EU-csatlakozás kérdésével, de a helyét Európában látja. Hozzátette ugyanakkor: Moszkvának őszinte érdeke a legszorosabb, kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítása az Unióval. Szavai szerint Oroszország aktívan bekapcsolódik az egységes európai térség kialakításába gazdasági, kereskedelmi, biztonsági, valamint jogi értelemben is.

Ivanov kijelentette, hogy Moszkva konkrét javaslatokkal érkezik majd a novemberi római orosz-EU csúcstalálkozóra. A külügyminiszter szerint az orosz-EU együttműködés erősítését szolgálja az Oroszország EU partnerségi állandó tanács, amely hamarosan, miniszteri szinten tartja meg első ülését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?