Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Öcalan visszavonta az egyoldalú tűzszünetet

MTI
2003.09.01. 20:03
Abdullah Öcalan, a törökországi kurdok bebörtönzött vezetője visszavonta hétfőn egyoldalú tűzszünetre vonatkozó utasítását, amelyet 1999. szeptemberében adott ki a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjainak. Öcalan 1984-től 15 éven át vezette a PKK fegyveres harcát, amelyet a török hatóságok ellen vívott a kurd lázadószervezet, az ország délkeleti részén élő kurdok regionális autonómiáját követelve. Mintegy 37 ezer ember életét követelte a fegyveres harc a másfél évtized alatt. 1999 februárjában a török titkosszolgálat elfogta Öcalant, s azóta a kurd vezető az Isztambul melletti Imrali-szigeten levő börtön egyetlen foglyaként életfogytiglani szabadságvesztését tölti. 1999. szeptember elsején a börtönből adta ki utasítását a PKK-nak a fegyveres harc beszüntetésére. Azt tanácsolta akkor mintegy ötezer harcosának, hogy távozzanak Törökországból. A török hírszerzés adatai szerint jelenleg mintegy 4500 kurd lázadó rejtőzik a Törökországgal szomszédos Irak északi, hegyvidékes részén, 500 pedig török területen tartózkodik.

Öcalan megállapítja mostani felhívásában, amelyet a török és a kurd tömegtájékoztató eszközök ismertettek hétfőn, hogy a török hatóságok nem adtak kedvező választ a kurdok egyoldalú tűzszünetére, nem akarnak megállapodni az időközben Kurdisztáni Szabadság és Demokrácia Kongresszusára (KADEK) átnevezett PKK-val a kurdok nagyobb önállóságáról. Ezért a bebörtönzött vezető jelezte felhívásában, hogy ezentúl nem köti meg a KADEK szabadlábon levő vezetőinek kezét, döntsenek belátásuk szerint, fel akarják-e újítani a fegyveres harcot vagy sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?