Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Libériában a nigériai elnököt ünneplik

MTI
2003.09.01. 21:57
Libériaiak tízezrei üdvözölték hétfőn Monroviában Olusegun Obasanjo nigériai elnököt. A tömeg nigériai zászlócskákat lobogtatva köszöntötte Obasanjót, aki nyitott terepjárón haladt keresztül a libériai fővároson Moses Blah ideiglenes libériai államfő kíséretében. A nigériai elnök időnként megállt, és integetett a libériaiaknak, akik azt skandálták: "Békét akarunk, ne legyen többé háború". "Nagyon, nagyon boldog vagyok ma, és nagyon hálás Obasanjónak, aki megpróbálja elhozni a békét országunknak" - idézte a Reuters brit hírügynökség az egyik ünneplőt.

Nigéria nagymértékben elősegítette a 14 éve tartó libériai polgárháború befejezését. Felgyorsította a helyzet rendeződését Charles Taylor volt libériai elnök befogadásával, valamint vezető szerepet vállalt a Monroviába küldött nyugat-afrikai békefenntartó erőben. A libériai fővároson kívül mindazonáltal folytatódtak a harcok. "Úgy tűnik, nem minden aláíró tartja tiszteletben az egyezményt" - jelentette ki Obasanjo a lázadócsoportok között augusztus 18-án létrejött megállapodásra utalva. A nigériai elnök látogatása előtt feltételezett lázadók rátámadtak a kormány egyik biztonsági egységének autójára, amely a monroviai kikötő felé tartott. A támadásban az autó ablakai betörtek, egyik utasa könnyebben megsérült.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?