Ilona
17 °C
32 °C

Elhagyja Kongót az európai hadtest

euractiv.hu
2003.09.02. 09:52
A vadászat istennőjéről, Artemiszről elnevezett EU-haderőt szeptember elsejével a hosszú távra berendezkedő ENSZ békefenntartó haderő, a MONUC váltotta fel Kongóban. A Bunia városában állomásozó nemzetközi EU-hadtestet a franciák vezették, s már több hónapja biztosították az afrikai városban a békét. Az ENSZ 10.800 katonát visz a térségbe, s egy 3.800 fős, bangladesi származásúakból álló hadtestet küldenek az Észak-Keleten lévő Bunia városba, az EU-hadtest leváltására.

Az Artemisztől eltérően a MONUC-katonák hatásköre a városon kívülre is kiterjed. A térségben 1999-ben etnikai zavargások törtek ki, s a harcokban 50 ezer ember vesztette életét. A többi ENSZ-békefenntartó hadtesttől eltérően a kongóinak joga van ahhoz, hogy fegyveres támadás esetén fegyverrel védekezzen.

A MONUC vélhetően egy évig marad Kongóban, és ez idő alatt Kinshasában átmeneti kormányt állítanak fel, amely stabilitást hozhat az országban. Az ENSZ-békefenntartók legfontosabb feladata érvényt szerezni a fegyverembargónak az ország instabil részében, Kelet-Kongóban.