Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Még több német katona Kabulban

MTI
2003.09.02. 20:34
A berlini kormány legújabb tervei szerint akár a 450 főt is elérheti azoknak a német katonáknak a száma, akik Afganisztánban az ENSZ égisze alatt nem csupán Kabulban és környékén, hanem távolabbi vidékeken is teljesítenének katonai-logisztikai feladatokat, szavatolnák újjáépítési-szervezési feladatokkal megbízott civil csoportok biztonságát - vált ismeretessé kedden a kormány ülése után.

Korábban Schröder kancellár "körülbelül" 250 főről beszélt, akiket az északi Kunduzba vezényelnének. A legújabb tervek szerint más tartományok is szóba jöhetnek, összesen akkora terület, mint Hessen tartomány és Bajorország együttvéve.

A német kormány szeretné, ha az ENSZ már szeptember közepén módosítaná azt a mandátumot, amelynek alapján jelenleg nemzetközi erő (ISAF) ügyel Kabul és környékének biztonságára, segít intézmények működtetésében, lát el logisztika feladatokat, de a megbízatás csak az afgán fővárosra és közvetlen környékére korlátozódik. Az ISAF jelenleg NATO-parancsnokság alatt áll, előtte a németek és a hollandok irányították a több ezer fős nemzetközi kontingenst.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!