Móric
14 °C
15 °C

Bremer szerint növelni kell az iraki rendőrség létszámát

MTI
2003.09.02. 21:22
Az iraki rendőri erők gyors bővítését ígérte keddi bagdadi sajtóértekezletén Paul Bremer, az iraki polgári közigazgatás amerikai vezetője, hogy az ország el tudja hárítani a terrorveszélyt, amely az utóbbi hetekben három különösen súlyos autórobbantásos merényletben nyilvánult meg.

Egyesült államokbeli szabadságáról visszatérve tartott első sajtóértekezletén az amerikai vezető a maga és George Bush amerikai elnök nevében részvétét fejezte ki a pénteki nedzsefi merényletben áldozatul esettek hozzátartozóinak.

Bremer szerint az ilyen támadások megelőzésének legjobb módja az, ha az irakiak nagyobb felelősséget kapnak a biztonsági ügyekben. "Az elmúlt hónapok folyamán külföldi harcosok és terroristák beáramlását tapasztalhattuk" - mondta Bremer. "Ez azt mutatja, hogy Irak a terrorizmus elleni nemzetközi háború egyik harcmezeje" - fűzte hozzá.

A polgári közigazgatás vezetője sajtóértekezletén jelezte, hogy a koalíció programja szerint a jelenleg 40 ezer főnyi iraki rendőri állományt 65-70 ezerre fejlesztik fel, mégpedig "a lehető leghamarabb". Mint mondta, egy rendőr kiképzése "legalább három hónapot igényel a nemzetközi normák szerint", de "megpróbáljuk ezt nyolc hét alatt elvégezni".