Árpád
-2 °C
4 °C

Muzulmán foglyok meggyilkolásáról vallott Hágában

MTI
2003.09.04. 20:46
Egy boszniai szerb férfi a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt csütörtökön bevallotta, hogy az 1992 és 1995 közötti boszniai háborúban muzulmán hadifoglyokat gyilkolt meg baltanyéllel, botokkal, puskaaggyal és vascsövekkel ütlegelve őket. A 46 éves Dragan Nikolic, egykori aluminíumgyári munkás, a susicai fogolytábor volt parancsnoka az emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekért került a hágai testület elé. Meghallgatásán bűnösnek vallotta magát gyilkosságban, emberek üldözésében, és megkínzásában. Elismerte azt is, hogy táborparancsnokként nem tiltotta meg a tábor őreinek és katonáinak a susicai fogolytáborba zárt nők szexuális zaklatását és megerőszakolását. Nikolic összesen kilenc gyilkosságot ismert el, köztük azt, hogy vascsővel halálra vert a 60 éves férfit, aki később belehalt sérüléseibe.

A Reuters jelentése szerint bevallotta továbbá, hogy több alkalommal saját kezűleg dugott bajonettet, illetve pisztolycsövet a tábor foglyainak szájába. Dragan Nikolicnak nagy része volt abban, hogy a táborban a terror légköre és embertelen létkörülmények alakuljanak ki - hangsúlyozta a meghallgatáson Wolfgang Schomburg, a tárgyalást vezető bíró.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?