Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Az AI a palesztin falvak körbekerítése ellen

MTI
2003.09.08. 07:18
A megszállt területen érvénybe léptetett izraeli megszorító intézkedések katasztrofális következményekkel vannak a palesztinokra nézve, és rendkívül hátrányos helyzetbe hozták gazdaságukat - húzta alá a londoni székhelyű Amnesty Intertional (AI) nemzetközi emberjogvédő szervezet tanulmánya.

A palesztin városok és falvak köré vont kerítések és akadályok meggátolják a helybelieket abban, hogy megműveljék földjeiket - mutat rá a dokumentum, illetve eljussanak munkahelyükre amelyet hétfő hajnalban Jeruzsálemben tárták a nyilvánosság elé. A jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy a palesztinok 60 százaléka már most a napi két amerikai dollárnak megfelelő szegénységi küszöb alatt él. A munkanélküliségi ráta megközelíti az 50 százalékot.

Az alultápláltság, akárcsak egy sor egészségi probléma ütötte fel a fejét a palesztin területeken - mutat rá a dokumentum, amelyet az AFP francia és a Reuters brit hírügynökség ismertetett. Az AI szigorúan elítélte az izraeli biztonsági határzárat, amely jórészt árammal ellátott kerítésből áll, és néhol falszakaszok magasodnak. A szervezet ugyancsak bírálta az olykor hetekig érvényben lévő 24 órás kijárási tilalmakat is, amelyeket az izraeli biztonsági erők vetnek ki a palesztinokra. A hivatalos izraeli indoklás szerint a kerítést azért emelték. hogy gátolják az öngyilkos palesztin merénylők mozgását.