Árpád
-2 °C
4 °C

Az AI a palesztin falvak körbekerítése ellen

MTI
2003.09.08. 07:18
A megszállt területen érvénybe léptetett izraeli megszorító intézkedések katasztrofális következményekkel vannak a palesztinokra nézve, és rendkívül hátrányos helyzetbe hozták gazdaságukat - húzta alá a londoni székhelyű Amnesty Intertional (AI) nemzetközi emberjogvédő szervezet tanulmánya.

A palesztin városok és falvak köré vont kerítések és akadályok meggátolják a helybelieket abban, hogy megműveljék földjeiket - mutat rá a dokumentum, illetve eljussanak munkahelyükre amelyet hétfő hajnalban Jeruzsálemben tárták a nyilvánosság elé. A jelentés felhívta a figyelmet arra, hogy a palesztinok 60 százaléka már most a napi két amerikai dollárnak megfelelő szegénységi küszöb alatt él. A munkanélküliségi ráta megközelíti az 50 százalékot.

Az alultápláltság, akárcsak egy sor egészségi probléma ütötte fel a fejét a palesztin területeken - mutat rá a dokumentum, amelyet az AFP francia és a Reuters brit hírügynökség ismertetett. Az AI szigorúan elítélte az izraeli biztonsági határzárat, amely jórészt árammal ellátott kerítésből áll, és néhol falszakaszok magasodnak. A szervezet ugyancsak bírálta az olykor hetekig érvényben lévő 24 órás kijárási tilalmakat is, amelyeket az izraeli biztonsági erők vetnek ki a palesztinokra. A hivatalos izraeli indoklás szerint a kerítést azért emelték. hogy gátolják az öngyilkos palesztin merénylők mozgását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?