Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Négy pokolgép robbant Katmanduban

MTI
2003.09.08. 10:11
Nepáli járőrök az egyik merénylet helyszínén
Fotó: EPA/Narendra Shrestha
Négy pokolgép robbant hétfőn a nepáli fővárosban, Katmanduban. Egy gyermek meghalt, hét személy megsérült a robbanások következtében, három sérült válságos állapotban van. Mind a négy merényletnek állami épület volt a célpontja. A robbanások a reggeli csúcsforgalomban következtek be. Egy tízéves fiú éppen akkor haladt el az egyik merénylet helyszíne, egy rendőrőrs közelében, amikor a detonáció történt. Ő a merényletek egyetlen halálos áldozata.

Egyelőre senki sem jelentkezett elkövetőként, de a rendőrség a maoista lázadókat gyanúsítja, akik 1996 óta fegyveres harcot folytatnak az alkotmányos monarchia megdöntéséért, kommunista köztársaság létrehozásáért. A múlt hónapban a maoista szervezet képviselői kivonultak a kormánnyal folytatott tűzszüneti tárgyalásokról, mert a kormány elutasította azt a követelésüket, hogy fogadjanak el olyan új alkotmányt, amely erőteljesen korlátozná az uralkodó jogkörét. Holtan, átvágott torokkal találták meg vasárnap a himalájai ország hivatalos RSS hírügynökségének egyik újságíróját egy szántóföldön. A hatóságok ebben a bűnesetben is a maoista lázadókat gyanúsítja, bár egyelőre nem ismeretes, mi lehetett a bűntett indítéka.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?