Olivér
4 °C
8 °C

Szabadlábon Karadzic 'főszponzora'

MTI
2003.09.08. 15:22
Öt hónapos fogva tartás után a szerb hatóságok szabadlábra helyezték Momcilo Mandic üzletembert, akit a háborús bűncselekményekkel és népirtással vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök legfőbb támogatójaként tart számon a nemzetközi közösség. A boszniai szerb üzletember-politikust Zoran Djindjic szerb miniszterelnök meggyilkolása után egy hónappal, a rendkívüli állapot idején fogták el. A rendőrség akkoriban nemzetbiztonsági okokkal indokolta őrizetbe vételét, és élt a gyanúperrel, hogy az üzletember kapcsolatban állt a március 12-i merénylet elkövetésével vádolt zimonyi klánnal. A rendőrségi közlésektől némileg eltérően a belgrádi bíróság július közepén közleményt adott ki, amely szerint Mandic ellen törvénytelen pénzátutalások miatt folyik nyomozás.

A nemzetközi közösség főképviselőjének hivatala március elején átfogó akciót indított a Radovan Karadzicot támogató hálózat felszámolására, s Mandic volt az intézkedés első "áldozata": befagyasztották boszniai és egyesült államokbeli bankszámláit, zárolták minden vagyonát, és megtiltották beutazását az Európai Unióba és az Egyesült Államokba. A nemzetközi közösség Karadzic "főszponzoraként" tartja számon az üzletembert, aki állítólag Manko Oil nevű cége és a Kereskedelmi Bank révén támogatta a hágai Nemzetközi Törvényszék legkeresettebb vádlottját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?