Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dzsihád a csecsen elnökválasztás megakadályozására

MTI
2003.09.08. 21:09
Szent háborúval, dzsiháddal akarja meghiúsítani a csecsenföldi elnökválasztást Samil Bászájev, a kegyetlenségéről hírhedt csecsen hadúr. Oroszország első számú közellensége és számos orosz célpont elleni merénylet kitervelője közölte, hogy emberei folytatják támadásaikat az orosz katonák és állampolgárok ellen. Az interneten elhelyezett üzenetében, amelyet a Reuters hétfőn ismertetett, Baszájev hangoztatta: Oroszország rendezhet népszavazást és választásokat, kárpótlással megvesztegetheti a háborúban demoralizálódott embereket, alkalmazhat pr-cégeket, "Allah akarata és a szent háború a végső győzelemig folytatódik".

Bászájev volt az, aki annak idején elfoglalta a bugyonnovszki kórházat, több száz polgári személy halálát okozva. Nevét összefüggésbe hozzák a 2000-ben történt moszkvai házrobbantásokkal is. Végül ő volt az, aki 1996-ban csapataival betört Dagesztánba, ami az úgynevezett második csecsen háborúhoz vezetett. A Moszkva-barát csecsen kormány közölte, hogy a fenyegetés ellenére folytatódik a felkészülés az elnökválasztásra.