Árpád
-2 °C
4 °C

Kwasniewski és Hitler egy plakáton

MTI
2003.09.10. 11:39
A dél-lengyelországi Czestochowában olyan plakátok jelentek meg a falakon, amelyek együtt ábrázolják Aleksander Kwasniewski államfőt Adolf Hitler egykori német diktátorral, az iraki hadműveletet pedig Lengyelország 1939-es német lerohanásához hasonlítják. A fekete-fehér színű plakátok korábban már Wroclawban is feltűntek, a szélsőjobboldali Lengyelország Nemzeti Újjászületése (NOP) szervezet aktivistái ragasztották ki őket. A két politikus arcképe alatt a "Lengyelország 1939", illetve "Irak 2003" felirat látható, fölöttük pedig a következő szöveg: "Békeakciók".

A NOP tagjai a lengyel sajtó jelentése szerint azt állítják, hogy így akarnak tiltakozni a lengyel csapatok iraki jelenléte ellen. Az első 500 plakát a szeptember elsejére - Lengyelország német lerohanásának 64. évfordulójára - virradó éjjelen jelent meg Wroclaw falain, de gondos kezek pillanatok alatt el is tüntették onnan. A NOP alsó-sziléziai szervezetének vezetője szerint pedig a plakátok megnyerték a helybeliek tetszését, és a hatóságok sem indítottak semmilyen eljárást a kiragasztók ellen. A wroclawi vajdasági hivatal szóvivője viszont azt mondta a Trybuna című lapnak, hogy ilyen plakátot soha nem látott, bár mindennap járkál a városban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?