Valér
-1 °C
0 °C

Összecsapások a Pinochet-puccs 30. évfordulóján

MTI
2003.09.12. 09:23
Nemzeti egységre szólító felhívásokkal emlékeztek meg a chileiek csütörtökön az Augusto Pinochet tábornok vezette 1973-as katonai puccs és Salvador Allende szocialista elnök hatalma megdöntésének 30. évfordulójáról.

A betegeskedő egykori puccsista, Augusto Pinochet rövid időre megjelent a házánál egybegyűltek előtt. Felesége, Lucia Hiriart beszédet mondott, és szintén nemzeti egységre szólított fel. Kijelentette: az 1973. szeptember 11-i hatalomátvétel indította el Chilét azon az úton, hogy felemelkedhessen és elfoglalhassa azt a helyet, amelyet ma betölt a világban". Az egykori diktátor ülve maradt a santiagói házának kertjében tartott megemlékezés alatt, és csak testőrei segítségével tudott visszavonulni házába.

A kommunista párt által szervezett, a La Moneda elnöki palota előtt tartott nagygyűlés után összecsapások törtek ki Santiagóban a tüntetők és a rendfenntartó erők között. A santiagói központi pályaudvar közelében egy rendőr megsebesült, mert benzines palackot dobtak rá. Több száz tüntető torlaszolta el az utcát, a rendőrök könnyfakasztó gázzal és vízágyúkkal oszlatták fel a tömeget. A város több pontján a tüntetők autógumikat gyújtottak fel és torlaszokat emeltek. A rendőrség mintegy ötven személy előállított. Estére sikerült a helyzetet ellenőrzés alá vonni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!