Diána
12 °C
27 °C

Szabadlábon az Argentína által vádolt iráni diplomata

MTI
2003.09.12. 16:14
Több százezer font óvadék ellenében szabadlábra helyezte a londoni felsőbíróság pénteken azt az iráni diplomatát, akit argentin kérésre - egy véres merényletben gyanított részessége miatt - néhány hete vettek őrizetbe a brit hatóságok, súlyos diplomáciai viszályt szítva London és Teherán között.

Argentína azzal vádolja Hadi Szoleimanpurt, Irán volt argentínai nagykövetét, hogy köze volt az AMIA argentínai zsidó segélyező szervezet székháza ellen 1994-ben elkövetett terrormerénylethez, és a 47 éves férfi kiadatását kérte a brit hatóságoktól.

Irán az őrizetbe vétel után "konzultációra" néhány napra hazahívta londoni nagykövetét, mert az illetékes brit bíróság megtagadta, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék az augusztus 21-én letartóztatott Szoleimanpurt.

Az első fokon eljáró brit bíró augusztus végén még elutasította a most is iráni diplomáciai szolgálatban álló Szoleimanpur szabadlábra helyezését, pénteken azonban a felsőbíróság megváltoztatta ezt a döntést, és 730 ezer font óvadék ellenében megszüntette Szoleimanpur őrizetét.

A fellebbviteli fórum bírája szerint az argentin vizsgálóbíró által beterjesztett 400 oldalas jelentében nincs olyan elem, amely egyértelműen bizonyítaná az iráni diplomata részességét a csaknem tíz évvel ezelőtti Buenos Aires-i merényletben.