Friderika
12 °C
29 °C

Iliescu Budapestre jön

MTI
2003.09.14. 17:01
Ion Iliescu román államfő hétfőn és kedden állami látogatást tesz Magyarországon Mádl Ferenc köztársasági elnök meghívására, a programot a román média is nagy figyelemmel kíséri az aradi Szabadság-szobor problémájának a tükrében.

A Rompres hivatalos román hírügynökség és a román rádió vasárnap tárgyszerűen adott előzetes tudósítást a programról, eszerint Iliescu a magyar fővárosban megbeszéléseket folytat Mádl Ferenccel, tárgyal Medgyessy Péter miniszterelnökkel, Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével és Demszky Gábor budapesti főpolgármesterrel. A kétnapos program keretében a román állam feje a Magyar Tudományos Akadémián is látogatást tesz, tanácskozik a Duna Bizottság tagállamainak képviselőivel, Gyulán pedig találkozik a román nemzetiségi önkormányzati vezetőkkel.

A román hírközlő eszközök az elmúlt napokban különleges figyelmet szenteltek a közelgő látogatásnak, jelezve, hogy az aradi Szabadság-szobor témája várhatóan központi szerepet kap majd a tárgyalásokon. Egy héttel korábban ugyanis az aradi szakhatóság formai okokra hivatkozva felfüggesztette az emlékmű felállításával kapcsolatos előkészítő munkálatokat, így kevés esély maradt arra, hogy a szobrot a tervezett időpontban, október 5-én felállíthassák a városban.