Judit
2 °C
7 °C

Iliescu Budapestre jön

MTI
2003.09.14. 17:01
Ion Iliescu román államfő hétfőn és kedden állami látogatást tesz Magyarországon Mádl Ferenc köztársasági elnök meghívására, a programot a román média is nagy figyelemmel kíséri az aradi Szabadság-szobor problémájának a tükrében.

A Rompres hivatalos román hírügynökség és a román rádió vasárnap tárgyszerűen adott előzetes tudósítást a programról, eszerint Iliescu a magyar fővárosban megbeszéléseket folytat Mádl Ferenccel, tárgyal Medgyessy Péter miniszterelnökkel, Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével és Demszky Gábor budapesti főpolgármesterrel. A kétnapos program keretében a román állam feje a Magyar Tudományos Akadémián is látogatást tesz, tanácskozik a Duna Bizottság tagállamainak képviselőivel, Gyulán pedig találkozik a román nemzetiségi önkormányzati vezetőkkel.

A román hírközlő eszközök az elmúlt napokban különleges figyelmet szenteltek a közelgő látogatásnak, jelezve, hogy az aradi Szabadság-szobor témája várhatóan központi szerepet kap majd a tárgyalásokon. Egy héttel korábban ugyanis az aradi szakhatóság formai okokra hivatkozva felfüggesztette az emlékmű felállításával kapcsolatos előkészítő munkálatokat, így kevés esély maradt arra, hogy a szobrot a tervezett időpontban, október 5-én felállíthassák a városban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?