Árpád
-2 °C
3 °C

Az észtek 67 százaléka támogatta az EU-csatlakozást

MTI
2003.09.14. 23:08
Észtország nagy arányban támogatta az ország 2004. május 1-én esedékes európai uniós csatlakozását: a vasárnapi népszavazáson a szavazópolgárok 67 százaléka voksolt igennel, 33 százalékuk pedig nemmel - ismertette a nem hivatalos végeredményt a Központi Választási Bizottság.

Tizenhárom évvel a volt szovjetköztársaság függetlenné válása után Észtország a nyolcadik a tíz tagjelölt állam közül, amely támogatta az EU-csatlakozást. Lettországban szeptember 20-án járulnak az urnákhoz, míg Ciprus nem tart népszavazást a csatlakozásról. Meggyőződésem, hogy az észtek ma igent mondanak - jelentette ki vasárnap reggel szavazatának leadása után Arnord Rüütel köztársasági elnök. Juhan Parts kormányfő is bizonyos volt az igen győzelmében. Meglepetését fejezte ki az újságíróknak az esetleges nemre vonatkozó kérdésére. Miután tíz éve ebbe az irányba tartunk, furcsa lenne, ha hirtelen utat változtatnánk - idézte a kormányfő szavait az AFP francia hírügynökség.

A választási bizottság adatai szerint a népszavazáson a 865 000 szavazásra jogosult 63 százaléka vett részt, míg a tavalyi parlamenti választásokon 58,2 százalékuk járult az urnákhoz. Gerhard Schröder német kancellár meleg hangon üdvözölte vasárnap este az észt állampolgárokat és az Észt Köztársaság kormányát az európai uniós csatlakozásról szóló népszavazás eredménye alkalmából.

Az észtek világos szavazatukkal történelmi esélyt ragadtak meg. Ez arról tanúskodik, hogy az egységes és kibővített Európa politikai tervét a lakosság támogatja - hangsúlyozta a kancellár közleményében, amelyet az AFP francia hírügynökség ismertetett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?