Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Román lobogó a magyar egyetemen

MTI
2003.09.15. 19:44
Az egyetem vezetősége Mircea Dusának, Hargita megye prefektusának rendeletére helyezte el az Európai Unió zászlaja mellé a piros-sárga-kék lobogót. Az egyetem vezetősége azt tervezi, hogy a város zászlaját is kitűzi majd az épület homlokzatára, a város önkormányzata pedig ígéretet tett arra, hogy megajándékozza az intézményt Csíkszereda lobogójával.

A prefektus csaknem két héttel ezelőtt szólította fel az EMTE csíkszeredai karának vezetőségét, hogy függessze ki a román nemzeti lobogót a székház homlokzatára, ellenkező esetben az oktatási intézmény 25-50 millió lejes pénzbírságra számíthat. Mircea Dusa egyik nyilatkozatában kijelentette: a Sapientiának is alá kell vetnie magát a 2001/1157-es számú kormányrendeletnek, amely előírja, hogy az oktatási intézmények homlokzatára ki kell függeszteni a román zászlót.

Lányi Szabolcs, az egyetem csíkszeredai karának dékánja akkor úgy foglalt állást a romániai magyar sajtóban, hogy az intézmény nem kíván törvényt szegni, vagy egy újabb zászlóügy részese lenni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?