Mária
18 °C
28 °C

Román lobogó a magyar egyetemen

MTI
2003.09.15. 19:44
Az egyetem vezetősége Mircea Dusának, Hargita megye prefektusának rendeletére helyezte el az Európai Unió zászlaja mellé a piros-sárga-kék lobogót. Az egyetem vezetősége azt tervezi, hogy a város zászlaját is kitűzi majd az épület homlokzatára, a város önkormányzata pedig ígéretet tett arra, hogy megajándékozza az intézményt Csíkszereda lobogójával.

A prefektus csaknem két héttel ezelőtt szólította fel az EMTE csíkszeredai karának vezetőségét, hogy függessze ki a román nemzeti lobogót a székház homlokzatára, ellenkező esetben az oktatási intézmény 25-50 millió lejes pénzbírságra számíthat. Mircea Dusa egyik nyilatkozatában kijelentette: a Sapientiának is alá kell vetnie magát a 2001/1157-es számú kormányrendeletnek, amely előírja, hogy az oktatási intézmények homlokzatára ki kell függeszteni a román zászlót.

Lányi Szabolcs, az egyetem csíkszeredai karának dékánja akkor úgy foglalt állást a romániai magyar sajtóban, hogy az intézmény nem kíván törvényt szegni, vagy egy újabb zászlóügy részese lenni.