Illés
17 °C
29 °C

Terroristákra csaptak le Spanyolországban

MTI
2003.09.19. 11:51
Jól kiképzett, ismert marokkói terroristát fogott el a spanyol rendőrség csütörtökön, amikor az al-Kaida terrorhálózattal gyaníthatóan fenntartott kapcsolataik miatt őrizetbe vett öt személyt - állította az El País spanyol napilap.

Pénteki sajtóértesülések szerint az öt elfogott embert - köztük négy szíriait és a marokkói Szadik Merizakot - azzal gyanúsítják, hogy tagokat toboroztak az al-Kaida soraiba, és segítették a terrorhálózat pénzügyi műveleteit. Merizak az El País információi szerint az al-Kaida afganisztáni táboraiban kapott kiképzést, és a terrorszervezet egy jelenleg nem aktív csoportjának tagjaként gerillaműveleteket és robbanóanyag-szállításokat szervezett, illetve részt vett egy - az újságban nem pontosított - konkrét akció előkészítésében.

Az őrizetbe vételekre egy nappal az után került sor, hogy Baltasar Garzón vizsgálóbíró hivatalosan vádat emelt Oszama bin Laden terroristavezér - az al-Kaida vezetője - és a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadás további 34 gyanúsítottja ellen az Egyesült Államokban elkövetett merényletekért. Garzón indoklása szerint a spanyol igazságszolgáltatás azért illetékes a tettesek elítélésében, mert a merényleteket részben Spanyolországban készítették elő.

Az AFP hírügynökség jelentése szerint a csütörtökön letartóztatottak közül a marokkói Merizak az egyetlen, akinek neve nem szerepel a 35 szóban forgó gyanúsított között. A másik négy elfogott - a négy szíriai - viszont rajta van Garzón bíró listáján.